Per 1 augustus 2025 worden voor een periode van twee jaar de GVS-vergoedingslimieten voor antimicrobiële geneesmiddelen verwijderd. Technisch gezien betekent dit dat deze geneesmiddelen tijdelijk verplaatst worden naar bijlage 1B van de Regeling zorgverzekering (Rzv). Voor geneesmiddelen op bijlage 1B geldt geen vergoedingslimiet. Dit experiment wordt uitgevoerd om de toegankelijkheid en de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen te verbeteren.
De beschikbaarheid van geneesmiddelen staat onder druk. Dat is een probleem voor patiënten die deze middelen gebruiken, maar bij antimicrobiële geneesmiddelen komt daar nog een extra probleem bij: onjuist gebruik van deze middelen kan leiden tot versnelde resistentievorming. Dat vormt een direct gevaar voor de volksgezondheid. Daarom is het cruciaal dat deze middelen beschikbaar en toegankelijk zijn. Met dit experiment is beoogd om de beschikbaarheid en toegankelijkheid te verbeteren. Tussentijds en na afloop wordt dit experiment geëvalueerd.

Wat betekent dit voor de GVS-aanvraag van een antimicrobieel middel?

De manier waarop een GVS-aanvraag voor een antimicrobieel geneesmiddel wordt gedaan, blijft ongewijzigd gedurende de periode van het experiment. Indien wordt besloten tot opname in het GVS van antimicrobiële geneesmiddelen die onder de reikwijdte van het experiment vallen, worden deze geplaatst op bijlage 1B, ook als ze normaal gesproken op bijlage 1A geplaatst zouden worden. Op het besluit over opname in het GVS wordt de GVS-limiet vermeld die zou gelden als het geneesmiddel op bijlage 1A geplaatst zou worden. Die vergoedingslimiet geldt niet gedurende de experimentperiode, maar zal na 1 augustus 2027 van kracht worden wanneer het experiment niet wordt verlengd.