Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen toegankelijk

In opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelde het CIBG het Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen. Dit dashboard is vanaf 30 november 2023 toegankelijk. Het biedt inzicht in welke fase van de vergoedingsprocedure dure, nieuwe geneesmiddelen zich bevinden.

Achtergrond

In Nederland zijn veel geneesmiddelen beschikbaar, waarvan een groot deel via de basisverzekering wordt vergoed. De minister van VWS kan echter besluiten om nieuwe intramurale geneesmiddelen met een hoge prijs tijdelijk uit de basisverzekering te houden. In die tijd kan het Zorginstituut Nederland (Zorginstituut) een advies aan de minister uitbrengen over wel of geen vergoeding uit de basisverzekering. En kan het ministerie van VWS met de fabrikant onderhandelen over de prijs. Het Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen (dashboard) biedt inzicht in welke fase van het vergoedingsprocedure (indiening, beoordeling of onderhandeling) dergelijke dure, nieuwe geneesmiddelen zich bevinden. Ook de doorlooptijden per fase zijn zichtbaar via het dashboard.

Kijk voor meer informatie en toegang tot het Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen op deze website