Wat gaat er nu gebeuren met het materiaal?

Dat is aan Stamcelbank Nederland. Op dit moment mag Stamcelbank Nederland het materiaal alleen nog bewaren. Vanaf 12 januari 2022 mag Stamcelbank Nederland het materiaal ook niet meer bewaren met als doel toepassing op de mens. Het is aan Stamcelbank Nederland om hier een oplossing voor te vinden.


Stamcelbank Nederland is in beroep gegaan tegen de beslissing om de erkenning in te trekken. SCBN heeft die rechtszaak verloren. De rechter oordeelt dat de intrekking van de erkenning terecht is. Ook kan de rechter het oordeel van de inspectie volgen dat het al opgeslagen materiaal niet geschikt is voor toepassing op de mens. SCBN kan nog in hoger beroep.


De stamcellen kunnen niet gebruikt worden voor toepassing op de mens. Het materiaal voldoet niet aan de kwaliteit- en veiligheidseisen. De kritische tekortkomingen zoals beschreven in het rapport, leiden mogelijk direct tot schade aan de ontvanger wanneer de stamcellen zouden worden toegepast. Het is namelijk niet bekend of de samples steriel zijn en of ze wel levende cellen bevatten nadat ze ontdooid zijn. Ook is verwisseling niet voor alle stamcellen uit te sluiten.