Geneesmiddelen mee op reis

Gaat u op reis met een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt, dan moet u hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Volg de stappen hieronder voor het aanvragen van een verklaring.

Stap 1. Bepaal of uw geneesmiddel onder de Opiumwet valt door:

  • Uw arts of apotheker te raadplegen of
  • Door te checken of de (werkzame) stof in uw geneesmiddel voorkomt in de lijsten van middelen die onder de Opiumwet vallen:
  1. Lijst I
  2. Lijst II

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden van de Opiumwet staan strenge straffen. Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals Valium, Seresta), sterke pijnstillers (bijvoorbeeld Morfine), middelen voor de behandeling van ADHD (zoals geneesmiddelen met de werkzame stof methylfenidaat) en medicinale cannabis. Bekijk ook de brochure(PDF | 164kB) (PDF | 164kB) voor meer informatie.

Stap 2. Kies uw bestemming

Kies hieronder het land van bestemming. Wanneer u op het land klikt verschijnt de procedure die u moet volgen voor het aanvragen van een officiële verklaring om geneesmiddelen mee te nemen op reis.


Farmatec